unga flickor tecken på ångest och depression
Foto: PSYLOGIA

Unga flickor som undviker arga och kritiska ansikten kan vara mer sårbara för framtida depression och social ångest

Unga flickor mellan 11 och 13 år som tenderar att undvika arga ansikten är mer benägna att utveckla symtom av depression och social ångest under de kommande två åren jämfört med jämnåriga som inte drar sig för att titta på sådana känslouttryck. Det menar författarna av en nyligen genomförd studie publicerad i Research on Child and Adolescent Psychopathology.

Depression och ångest är både vanliga och livsförändrande tillstånd som ofta börjar under tonåren. Forskning har visat att unga kvinnor löper tre gånger större risk att utveckla depressiva symtom än män. Dessutom löper kvinnor också 1,5 gånger större risk att uppleva symtom av social ångest än män i slutet av tonåren. För att säkerställa att ungdomar framgångsrikt navigerar övergången mellan ungdom och vuxenliv är det avgörande att förstå vilka beteendemönster i ungdomen som är associerade med depression och social ångest senare i vuxenlivet.

För denna studie (Woody et al., 2022) rekryterade Mary Woody och hennes team 129 kvinnor i åldern 11-13 tillsammans med deras vårdgivare. Deltagarna rekryterades via internetannonser på Facebook och Instagram, samt posters och flygblad på lokala företag. Alla barn identifierades som friska utan psykiatriska diagnoser.

Forskarna började studien med att sammanställa en profil av varje deltagares temperament, nivå av depression och nivå av ångest. Därefter genomförde deltagarna Approach Avoidance Task (AAT), som är en datorbaserad uppgift utformad för att mäta undvikande beteende. I AAT exponerades flickorna för vuxna ansikten med antingen arga eller glada miner och direkta eller avvända blickar på skärmen. Med hjälp av en joystick ombads deltagarna att antingen trycka eller dra joysticken mot eller bort från ansiktet på skärmen beroende på vilken typ av ansikte som visades (arg eller glad). Deltagarnas reaktionstid, eller hur snabbt de flyttade joysticken fram eller tillbaka, användes som ett mått på undvikande beteende.

Approach Avoidance Task (AAT) som används i denna studie kan jämföras med en ”ansiktsmagnet”. Föreställ dig att varje ansikte på skärmen representerar en magnet, där de arga ansiktena är negativt laddade och de glada ansiktena positivt laddade. Joysticken i detta scenario kan ses som en metallstav som används för att antingen trycka eller dra magneterna mot eller bort från deltagaren. På liknande sätt, i AAT, instruerades deltagarna att använda joysticken för att antingen trycka eller dra joysticken mot eller bort från ansiktet på skärmen. Reaktionstiden, eller hur snabbt de flyttade joysticken, representerar hur mycket de attraheras eller stöts bort av ”magneterna” (arga eller glada ansikten). Detta används som ett mått på undvikande.

Analysen av resultaten visade att högt undvikande beteende vid synen av arga ansikten mätt med AAT inte var associerat med depressiva symtom i början av studien, utan var signifikant relaterat till förekomsten av depressiva symtom 24 månader senare. Dessa resultat var liknande men inte lika robusta för symtom på social ångest och detta gällde särskilt för deltagare som hade blyga eller rädda temperament.

Woody och hennes team menade att dessa resultat tyder på att tonårsflickor som är mer benägna att undvika människor eller miljöer förknippade med arga ansikten, som ofta tolkas som avvisande, kritiska eller hotfulla, kan löpa ökad risk att utveckla senare subtröskelvärden av depressiva symtom.

Forskningen fann också att de som var mest undvikande under AAT och senare utvecklade depressiva symtom var tillhörde den minst undvikande gruppen när de upprepade samma AAT vid 24 månader senare. Forskargruppen föreslog att när depressiva symtom ökar, minskar vår förmåga att använda undvikande beteenden som hanteringsmekanism. Ytterligare forskning behövs dock för att utforska detta påstående.

Förebygga depressiva symtom hos tonårsflickor: vikten av att hantera arga ansikten

Studieresultaten tyder på att tidiga insatser och stöd kan vara fördelaktigt för att förhindra utvecklingen av depressiva symtom hos flickor som tenderar att undvika arga ansikten. Detta innebär att det kan vara ett effektivt sätt att förhindra uppkomsten av depression att ge flickor verktygen för att hantera negativa känslor, såsom ilska.

Depressions inverkan på coping-mekanismer: hur det kan förvärra depressiva symtom

Resultatet av studien föreslår att vår förmåga att använda undvikande coping-mekanismer minskar när våra depressiva symtom ökar. Detta tyder på att depression kan ha en negativ inverkan på en individs förmåga att hantera stress och negativa känslor, vilket potentiellt kan leda till en försämring av symtomen om de inte åtgärdas.

Skräddarsy insatser för tonårsflickor: Hur undvikande av arga ansikten kan leda till depression

Studiens resultat tyder på att de negativa sambanden mellan att instinktivt undvika arga ansikten och utvecklingen av depressiva symtom kan vara specifika för flickor mellan 11-13 år. Detta innebär att andra åldersgrupper eller kön kanske inte påverkas på samma sätt och att insatserna kan behöva skräddarsys specifikt för denna grupp.

Långsiktiga riskfaktorer för depression: kopplingen mellan att undvika arga ansikten och mental hälsa

Studien fann att högt undvikande av arga ansikten inte var associerat med depressiva symtom vid baslinjen, utan var signifikant relaterat till depressiva symtom 24 månader senare. Detta tyder på att undvika arga ansikten inte är en omedelbar orsak till depression, utan en långsiktig riskfaktor som kan behöva åtgärdas med tiden.

Hantera känslor för mental hälsa: De olika effekterna av att undvika positiva och negativa känslor

Resultaten antyder att sambandet mellan undvikande av arga ansikten och depression kan skilja sig från förhållandet mellan undvikande av glada ansikten och depression. Detta tyder på att undvikande av negativa känslor kan ha en annan inverkan på mental hälsa än att undvika positiva känslor. Detta kan få konsekvenser för interventioner och terapier som fokuserar på hantering av känslor, eftersom den typ av känslor som undviks bör tas i beaktande.

Sammanfattningsvis belyser studien vikten av att ta itu med beteendemässiga föregångare till depression och social ångest hos ungdomar, särskilt hos flickor. Resultaten tyder också på att ett tidigt ingripande och stöd kan vara fördelaktigt för att förhindra utvecklingen av depressiva symtom hos flickor som tenderar att undvika arga ansikten.

Referenser

Woody, M. L., Ladouceur, C. D., Borrero, E., Wang, Y. S., & Silk, J. S. (2022). Avoidance Bias to Angry Faces Predicts the Development of Depressive Symptoms among Adolescent Girls. Research on Child and Adolescent Psychopathology, 50(12), 1657-1669.

Psy(che)•logía [läran om själen]

På PSYLOGIA försöker vi värna om Upplysningstidens värderingar. Vi är övertygade om att rationellt tänkande, en strävan mot jämlikhet och individuell frihet, och en tro på den vetenskapliga metoden, är hörnstenar som gör ett samhälle och dess individer mer förstående, lyckliga och framgångsrika.

Framförallt anser vi att kunskap om våra tankar, känslor och beteenden ska vara tillgängligt för alla som är nyfikna nog att söka den. Därför är vår mission att erbjuda ett öppet och lättillgängligt sätt för individer och organisationer att hålla sig uppdaterade om den senaste psykologiska- och neurovetenskapliga forskningen. Vi publicerar artiklar som enkelt och smidigt sammanfattar de senaste forskningsresultaten från världens främsta vetenskapliga tidskrifter.

Följ oss gärna på sociala medier och kontakta oss gärna på kontakt@psylogia.se.